ΥΠΟΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΕΛΙΔΑΣ .......

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΣΑΣ Κ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ

24 ΟΚΤΩΜΒΡΙΟΥ :ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ


Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ., περίπου 1,6 δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως άνω των 15 ετών είναι υπέρβαροι και τουλάχιστον 400 εκατομμύρια είναι παχύσαρκοι, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τουλάχιστον 20 εκατομμύρια παιδιά εκτιμάται ότι είναι υπέρβαρα. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής που επιβάλλει καθιστική συμπεριφορά και ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές, οδηγεί στη δραματική αύξηση του αριθμού των παχύσαρκων ατόμων παγκοσμίως.

Η παχυσαρκία σε αριθμούς:

• Αυτή τη στιγμή πάνω από 1 δις άνθρωποι παγκοσμίως είναι παχύσαρκοι.
• Ο επιπολασμός της παχυσαρκίας έχει τριπλασιαστεί μέσα στις τελευταίες δύο δεκαετίες και αναμένεται πως, αν δεν γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες από τους αρμόδιους φορείς, μέχρι το 2010 οι παχύσαρκοι ενήλικες στην Ευρώπη θα έχουν ανέλθει στα 150 εκατομμύρια και τα παχύσαρκα παιδιά και έφηβοι στα 15 εκατομμύρια. Σήμερα, στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης το ποσοστό των υπέρβαρων ενηλίκων φθάνει σε ποσοστό έως 80%, αριθμός που συνεχώς αυξάνεται. Από στοιχεία του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (ΕΛ.Ι.ΚΑΡ.) προκύπτει ότι το 63% των ενηλίκων στην Ελλάδα είναι υπέρβαροι και το 19% παχύσαρκοι.
• Το οικονομικό κόστος της παχυσαρκίας είναι τεράστιο και ανέρχεται στο 6% του κόστους που προκύπτει από προβλήματα υγείας στην Ευρώπη.
• Η παχυσαρκία ευθύνεται για 1 εκατομμύριο θανάτους ετησίως στην Ευρώπη και για 300.000 θανάτους στις ΗΠΑ.
• Τα παιδιά αποτελούν ιδιαίτερα σημαντική ομάδα κινδύνου για εμφάνιση παχυσαρκίας. Προς το παρόν, το 20% των παιδιών στην Ευρώπη είναι υπέρβαρα και από αυτά το 1 στα 3 είναι παχύσαρκο. Σε μελέτη της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 2006 σε ελληνικό πληθυσμό, φάνηκε ότι το 23,4% των παιδιών ηλικίας από 5 έως 13 ετών είναι υπέρβαρα, ενώ το 9% παχύσαρκα.

Σε πρόσφατη μελέτη του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Obesity, οι ερευνητές έδειξαν ότι στην Ελλάδα έχει αυξηθεί πολύ ο αριθμός των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών την τελευταία δεκαετία συνολικά, όμως για πρώτη φορά παρατηρήθηκε μια μικρή μείωση από το 2004-2007.

Στο 19ο Παγκόσμιο Συνέδριο Διατροφής που πραγματοποιήθηκε στην Ταϊλάνδη στις 4-9 Οκτωβρίου, ανακοινώθηκαν κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες μελέτες σχετικά με την παχυσαρκία και τους τρόπους αντιμετώπισής της. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι θα πρέπει να υπάρχει διαρκής εκπαίδευση του κοινού για τους κίνδυνους από την εμφάνιση της παχυσαρκίας από τους ειδικούς, καθώς η πρόληψη μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο για την έκβαση της νόσου και των άλλων παθολογικών καταστάσεων που τη συνοδεύουν. Για να αντιμετωπιστεί αυτή η σύγχρονη μάστιγα, λοιπόν, πρέπει να προβούμε σε ουσιαστικές αλλαγές στον καθημερινό τρόπο ζωής μας, εστιάζοντας κυρίως στο να μάθουμε να τρώμε σωστά και να ενσωματώσουμε την καθημερινή φυσική δραστηριότητα στο πρόγραμμά μας. Με αυτό τον τρόπο θα κερδίσουμε υγεία και καλύτερη ποιότητα ζωής. Αυτό το Μοντέλο Αλλαγής της Διατροφικής Συμπεριφοράς εφαρμόζεται με επιτυχία εδώ και χρόνια από επιστήμονες διαιτολόγους – με πρωτοπόρους τα μέλη της επιστημονικής ομάδαςnutrimed – είτε σε επίπεδο ατομικής παρέμβασης, είτε στα πλαίσια μίας ομάδας. Περιλαμβάνει σειρά διαδικασιών που έχουν ως βασικό σκοπό τη σωστή διατροφική εκπαίδευση, ώστε να μπορεί ο καθένας από εμάς να γίνει ο «διαιτολόγος» του εαυτού του.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε τον σημαντικότατο ρόλο που παίζει η άσκηση στην προσπάθειά μας για διατήρηση καλής υγείας, αλλά και στην απώλεια βάρους. Τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν ακόμα και για ένα παχύσαρκο άτομο είναι άμεσα και συντελούν στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

πηγη http://www.nutrimed.gr/

0 σχόλια:

16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ : ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ


Σήμερα η πείνα απειλεί περισσότερο από 800 εκατομμύρια ανθρώπων στον πλανήτη και ο υποσιτισμός, η διατροφική ανασφάλεια, οι άθλιες συνθήκες υγιεινής και ο περιορισμός της βιοποικιλότητας είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των υπό ανάπτυξη χωρών. Αντίθετα στις ανεπτυγμένες χώρες το πρόβλημα της παχυσαρκίας απειλεί την υγεία εκατομμυρίων πολιτών. Η εντατικοποίηση του πρωτογενούς τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων ζωικής και φυτικής προέλευσης, η ραγδαία ανάπτυξη τεχνολογιών μεταποίησης και συντήρησης τροφίμων και η υπερκατανάλωση «βιομηχανοποιημένων τροφίμων», δημιούργησαν καινούργια πρότυπα διατροφής και διαφοροποίησαν σημαντικά τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων.

Ο υποσιτισμός δεν είναι απλώς το αποτέλεσμα έλλειψης τροφής. Είναι μια παθολογία που προκαλείται κυρίως από την έλλειψη βασικών θρεπτικών ουσιών. Ειδικά στην περίπτωση των παιδιών, η σωστή ανάπτυξή τους προϋποθέτει την ύπαρξη 40 τουλάχιστον διαφορετικών θρεπτικών συστατικών στη διατροφή, η έλλειψη των οποίων έχει επιπτώσεις στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και στην ικανότητα να καταπολεμούν τις ασθένειες. Σε τέτοιες περιπτώσεις, παρατηρείται καθυστέρηση στην ανάπτυξη του παιδιού, ενώ κάποιες κοινές μολυσματικές ασθένειες, όπως η πνευμονία, γίνονται εύκολα θανάσιμες. Όσα παιδιά επιβιώσουν τελικά, θα έχουν καθυστερημένη ανάπτυξη, θα είναι πιο ευάλωτα στις χρόνιες ασθένειες και θα έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής.

Κατά την Greenpeace, τα στοιχεία για την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής είναι τα εξής:

  • 2 δισ. άνθρωποι υποφέρουν από χρόνια έλλειψη θρεπτικών ουσιών.
  • 40 εκ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από πείνα, ενώ καθημερινά παράγονται 356 κιλά δημητριακών ανά άτομο.
  • Μεταξύ 1967- 1997, η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών αυξήθηκε κατά 84% και ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξήθηκε κατά 67%, εξασφαλίζοντας ένα καθεστώς επισιτιστικής ανασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο.
  • Για κάθε δολάριο που ξοδεύει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την καταπολέμηση του υποσιτισμού στον κόσμο, η βιομηχανία τροφίμων ξοδεύει 500 δολάρια για την προώθηση των επεξεργασμένων τροφίμων.
  • Στον αντίποδα, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αυτή τη στιγμή πάνω από 1 δις άνθρωποι παγκοσμίως είναι παχύσαρκοι.
  • Μέχρι το 2020, η παχυσαρκία και οι επιπλοκές που δημιουργεί (καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης και ορισμένοι τύποι καρκίνου) θα ευθύνονται για το 72% των θανάτων παγκοσμίως. Το 1998, το αντίστοιχό ποσοστό ήταν της τάξεως του 60%.
  • Από το 1979 μέχρι τα μέσα 1990, η ετήσια κατανάλωση κρέατος στο νότιο ημισφαίριο αυξήθηκε κατά 70 εκ. τόνους, σε αντίθεση με μια αύξηση 26 εκ. τόνων που σημειώθηκε στο βόρειο ημισφαίριο.
  • Οι Η.Π.Α., η Κίνα, η Ε.Ε και η Βραζιλία αποτελούν το 33% του παγκόσμιου πληθυσμού, το οποίο καταναλώνει το 60% της παγκόσμιας παραγωγής μοσχαριού, περισσότερο από το 70% της παγκόσμιας παραγωγής πουλερικών και περισσότερο από το 80% της παραγωγής χοιρινού.
  • Στις Η.Π.Α. περισσότερο από το 40% των παραγόμενων τροφίμων πετιέται στα σκουπίδια, με κόστος πάνω από 100 δισ. δολάρια για την αμερικάνική κοινωνία. Υπολογίσθηκε ότι το 14% των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια ενός νοικοκυριού βρίσκεται πακεταρισμένο και δεν έχει λήξει.
  • Αν κάθε αμερικάνος μειώσει την κατανάλωση κρέατος κατά 5%, αν δηλαδή τρώει ένα πιάτο λιγότερο την εβδομάδα, τότε θα παραχθεί ποσότητα δημητριακών ικανή να θρέψει 25 εκατομμύρια ανθρώπους.
  • Αν οι 670 εκ. τόνοι από την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών που προορίζεται για ζωοτροφές μειώνονταν κατά 10%, η περίσσεια δημητριακών θα έφτανε για να τραφούν 225 εκατομμύρια ανθρώπους.
  • Τα προϊόντα αδυνατίσματος αντιπροσωπεύουν σήμερα στην Ευρώπη μια αγορά 100 δις. δολαρίων, ποσό που ισοδυναμεί με το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν του Μαρόκου.
  • Η παγκόσμια κατανάλωση κρέατος καταστρέφει δάση σε ραγδαίο ρυθμό. Στην κεντρική Αμερική, τα τελευταία 40 χρόνια, το 40% των τροπικών δασών έχει καταστραφεί ή καεί για να μετατραπεί σε βοσκοτόπια βοοειδών.
  • 10.000 διαφορετικά είδη έχουν χρησιμοποιηθεί από ανθρώπους για την παραγωγή τροφής εδώ και 10.000 χρόνια. Σήμερα, μόνο 150 είδη τρέφουν την ανθρωπότητα και μόνο 12 είδη παρέχουν το 80% της θερμιδικής αξίας - το σιτάρι, το ρύζι, το καλαμπόκι και η πατάτα καλύπτουν το 60%.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα ανακοίνωσαν ότι πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι -περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι περισσότεροι σε σχέση με το 2008- επλήγησαν από υποσιτισμό το 2009. Η οικονομική κρίση δεν έχει πλήξει μόνο τα εργοστάσια και τα καταστήματα, αλλά και τις σοδειές, όπου περίπου το 70% των υποσιτιζόμενων ανθρώπων ζουν και εργάζονται. Η αύξηση στον αριθμό των υποσιτισμένων οφείλεται επίσης στις υψηλές τιμές των τροφίμων -κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες-, στα χαμηλότερα εισοδήματα και στις χαμένες θέσεις εργασίας.

πηγη http://www.nutrimed.gr

0 σχόλια: