ΥΠΟΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΕΛΙΔΑΣ .......

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΣΑΣ Κ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ

ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΜΕΡΙΔΕΣ ΤΩΝ ΣΝΑΚ ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΘΕΡΜΙΔΩΝ


Η συσκευασία ελεγχόμενης μερίδας των σνακ μπορεί να παίξει διττό ρόλο στην καταπολέμηση των αυξανόμενων τάσεων της παχυσαρκίας: περιορίζει την πρόσληψη θερμίδων του καταναλωτή και αυξάνει την συνειδητοποίηση για το μέγεθος της μερίδας, σύμφωνα με τα ευρύματα μιας νέας έρευνας από τις ΗΠΑ.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο βρήκαν ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη κατανάλωσαν περίπου 187 λιγότερα γραμμάρια σνακς την εβδομάδα όταν τους δόθηκαν συσκευασίες σνακ των 100 θερμίδων σε σχέση με τυποποιημένες συσκευασίες μεγέθους των σνακς.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι η αρχική έκθεση σε συσκευασίες ελεγχόμενης μερίδας αύξησε την συνειδητοποίηση του μεγέθους της μερίδας στους 59 συμμετέχοντες, καταλήγοντας «σε συνολικά μειωμένη κατανάλωση, ακόμα και όταν ήταν διαθέσιμες μεγαλύτερες συσκευασίες», όπως διατυπώνεται σε ανασκόπηση στο online επιστημονικό περιοδικό Elsevier’s Appetite.

Η μείωση της μερίδας των σνακς μπορεί να είναι μέρος της λύσης για να περιοριστούν οι καλπάζοντες ρυθμοί αύξησης της παχυσαρκίας στην Ευρώπη, υποστηρίζουν οι παρατηρητές της βιομηχανίας τροφίμων ενθαρρύνοντας τους κατασκευαστές σνακς να συρρικνώσουν τις μερίδες των προϊόντων τους.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου εκτιμά ότι περίπου 9 στα 10 παιδιά θα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα ως το 2050.

Η Food Standards Agency της χώρας εξερευνά αυτή τη στιγμή τον τρόπο που οι αλλαγές στο μέγεθος της μερίδας των καθημερινών φαγητών έχουν επηρεάσει την ενεργειακή πρόσληψη των ανθρώπων, την αύξηση βάρους και τη δίαιτα.

«Το μέγεθος της μερίδας είναι μέρος της εκστρατείας μας ενάντια στα κορεσμένα λίπη και την ενεργειακή πρόσληψη και ενθαρρύνουμε τους κατασκευαστές τροφίμων να διαθέτουν τα τρόφιμα σε μικρότερες μερίδες», είπε ένας εκπρόσωπος της Food Standards Agency στο BakeryandSnacks.com.

Τον περασμένο μήνα ο γραμματέας υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Alan Johnson προκάλεσε τις βιομηχανίες να σχεδιάσουν υγιεινά σνακς σε μικρότερες ποσότητες. Ο γραμματέας υγείας κάλεσε τις βιομηχανίες «να μειώσουν το μέγεθος της μερίδας και να προωθήσουν υγιεινά σνακς ώστε να βοηθήσουν τους καταναλωτές να χάσουν βάρος», είπε ένας εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Υγείας στο BakeryandSnacks.com.

Και αυτή η μικρή έρευνα από τις ΗΠΑ τροφοδοτεί τη συζήτηση.

Λεπτομέρειες της μελέτης

Σε αυτή τη μελέτη, 59 συμμετέχοντες ορίστηκαν τυχαία να λάβουν είτε συσκευασίες σνακ των 100 θερμίδων είτε τις τυποποιημένες μερίδες σνακς για 1 εβδομάδα. Μετά την εβδομάδα αυτή, οι συμμετέχοντας έλαβαν το άλλο είδος σνακ για ακόμα 1 εβδομάδα.

Η κατανάλωση των σνακ καταγραφόταν σε ένα ημερολόγιο από τους συμμετέχοντες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα,  οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν περίπου 186,9 λιγότερα γραμμάρια σνακς την εβδομάδα όταν τους δόθηκαν συσκευασίες σνακ των 100 θερμίδων σε σχέση με τις τυποποιημένες συσκευασίες.

Περαιτέρω συγκρίσεις αποκάλυψαν ότι η επίδραση του μεγέθους της μερίδας εξαρτήθηκε τόσο από την τυχαιοποιημένη σειρά όσο και από την εβδομάδα της μελέτης, λένε οι ερευνητές από το Τμήμα της Ανθρώπινης Διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

Τα συνολικά γραμμάρια των σνακς που καταναλώθηκαν στην πρώτη εβδομάδα «διέφεραν σημαντικά» μεταξύ των δυο τυχαιοποιημένων ομάδων. Τη δεύτερη βδομάδα, παρόλα αυτά, τα γραμμάρια των σνακς δεν διέφεραν σημαντικά μεταξύ των δυο ομάδων.

«Αυτή η αλληλεπίδραση έγινε κυρίως εξαιτίας της σημαντικά μειωμένης κατανάλωσης των σνακς από τις τυποποιημένες συσκευασίες την εβδομάδα που ακολούθησε τις συσκευασίες με την ελεγχόμενη ποσότητα», γράφουν οι ερευνητές, υποδεικνύοντας ότι η αρχική έκθεση σε συσκευασίες με ελεγχόμενη ποσότητα μπορεί να αύξησαν την συνειδητοποίηση του μεγέθους της μερίδας, «έτσι ώστε να καταναλώθηκε λιγότερη ποσότητα ακόμα και όταν ήταν διαθέσιμες μεγαλύτερες συσκευασίες».

Διατροφικές ετικέτες VS μέγεθος μερίδας

Βλέποντας αυτή τη συζήτηση από μια άλλη πλευρά, το συγγενικό site NutraIngredients.com ανέφερε τον Ιανουάριο ότι μια Αμερικανο-Νορβηγική μελέτη έδειξε ότι οι διατροφικές ετικέτες ίσως να σημαίνουν περισσότερα για τους καταναλωτές από ότι το μέγεθος της μερίδας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Dietetic Association «η πληροφορία για το μέγεθος της μερίδας δεν φάνηκε να είναι ένα καλό εργαλείο για να χειριστεί ο καταναλωτής την διατροφική συμεριφορά σε αυτή τη μελέτη», έγραψε ο επικεφαλής της μελέτης Oydis Ueland από την Nofima Food στη Νορβηγία.

πηγη http://vassiamanika.blogspot.gr

0 σχόλια:

ΛΙΠΑΡΑ ΨΑΡΙΑ VS ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ

Μια δίαιτα που χαρακτηρίζεται από την κατανάλωση λιπαρών ψαριών βελτιώνει την ινσουλινοευαισθησία γυναικών με έλλειψη σιδήρου, συγκριτικά με μια διατροφή πλούσια σε κόκκινο κρέας.


Τα ευεργετικά αποτελέσματα της πρόσληψης των ω-3 λιπαρών οξέων σε διάφορες φυσιολογικές λειτουργίες έχουν συχνά αναφερθεί, αλλά πληροφορίες σχετικά με τις επιδράσεις της κατανάλωσης λιπαρών ψαριών στο μεταβολισμό της γλυκόζης και τον κίνδυνο για διαβήτη είναι ελάχιστες. Σκοπός της συγκεκριμένης μελέτης ήταν να συγκρίνει τις επιδράσεις δύο ειδών διαιτών, μιας πλούσιας σε λιπαρά ψάρια και μιας άλλης πλούσιας σε κόκκινο κρέας, στο λιπιδαιμικό προφίλ, το οξειδωτικό στρες, το μεταβολισμό της γλυκόζης και την ινσουλινοαντίσταση σε νεαρές γυναίκες με έλλειψη σιδήρου. Η μελέτη σχεδιάστηκε με βάση τις οδηγίες CONSORT. Πρόκειται για μια τυχαιοποιημένη διασταυρούμενη κλινική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε σε δύο χρονικές περιόδους των οκτώ εβδομάδων. Οι δίαιτες που εφαρμόστηκαν διέφεραν μόνο ως προς την περιεκτικότητά τους σε λιπαρά ψάρια και κόκκινο κρέας (τέσσερις μερίδες την εβδομάδα). Στη μελέτη συμμετείχαν 25 νεαρές γυναίκες με έλλειψη σιδήρου και φυσιολογικό μεταβολικό προφίλ. Προσδιορίστηκαν το λιπιδαιμικό προφίλ (ολική, LDL- και HDL-χοληστερόλη, τριγλυκερίδια), γλυκόζη νηστείας, ινσουλίνη νηστείας και παράγοντες οξείδωσης και φλεγμονής. Η ινσουλινοαντίσταση εκτιμήθηκε με τη βοήθεια των δεικτών ΗΟΜΑ καιQUICKI. Τα επίπεδα ινσουλίνης και η ινσουλινοαντίσταση μειώθηκαν σημαντικά με τη δίαιτα που ήταν πλούσια σε λιπαρά ψάρια. Επίσης, με τη συγκεκριμένη δίαιτα αυξήθηκαν σημαντικά τα επίπεδα της HDL-χοληστερόλης. Οι υπόλοιπες παράμετροι δεν διέφεραν μεταξύ των δύο ειδών διαιτών. Μια αύξηση στην κατανάλωση λιπαρών ψαριών οδηγεί αντίστοιχα σε βελτίωση της ινσουλινοευαισθησίας σε νεαρές γυναίκες με έλλειψη σιδήρου. Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στην παροχή συμβουλών διατροφής σε αυτόν τον πληθυσμό.
 
Br J Nutr. 2009 Feb 12:1-8

πηγη: www.clinicalnutrition.gr

0 σχόλια:

ΔΙΑΤΡΟΦΗ Κ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ.


Μύρισε καλοκαιράκι: υπέροχος καιρός, καταγάλανος ουρανός, βόλτες στη θάλασσα… Δεν είναι για όλους όμως τόσο ιδανική περίοδος. Για τους μαθητές και φοιτητές, αυτή είναι η χειρότερη εποχή, η περίοδος των εξετάσεων. Άγχος, κακή διάθεση, πολλές ώρες διαβάσματος, κακή ποιότητα ύπνου, ακατάστατη διατροφή είναι αυτά που συνθέτουν την καθημερινότητά τους. Τα εφόδια που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να ανταποκριθεί σε αυτή την τόσο στρεσογόνο περίοδο είναι:

Πνευματική διαύγεια
Ενισχυμένη μνήμη
Μείωση του άγχους

Όλα αυτά μπορούμε να τα εξασφαλίσουμε με τις παρακάτω γενικές συμβουλές, τις οποίες θα αναπτύξουμε στη συνέχεια:
Ισορροπημένη διατροφή
Κατανάλωση πρωινού
Αυξημένη κατανάλωση υγρών ώστε να είμαστε σε καλή κατάσταση ενυδάτωσης
Επαρκής και καλής ποιότητας ύπνος, περίπου 8 ώρες την ημέρα
Μείωση της χρήσης τοξικών ουσιών, όπως είναι το κάπνισμα και το αλκοόλ
Ήπιας μορφής καθημερινή άσκηση

Αγαπημένοι μου φίλοι, αυτό το άρθρο είναι αφιερωμένο σε όλους εσάς που περνάτε ατελείωτες ώρες προετοιμασίας. Να θυμάστε ότι δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο! Καλή ανάγνωση!!!

 
Διατροφή … προετοιμασίας
Εμείς οι διαιτολόγοι συζητούμε συνεχώς για τα πολλαπλά οφέλη της ισορροπημένης διατροφής, όπως άλλωστε έχουμε αναφέρει σε παλαιότερο άρθρο.  Χρειαζόμαστε τους καλύτερους σύμμαχους για να ανταπεξέλθουμε σε αυτή την δύσκολη περίοδο και αυτοί δεν είναι άλλοι από συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά που συναντάμε σε τρόφιμα.  Ας δούμε, λοιπόν, αναλυτικά ποια είναι αυτά τα θρεπτικά συστατικά που θα εξοπλίσουν τον οργανισμό μας με ενέργεια και θα ενισχύσουν τη μνήμη μας.

Μακροθρεπτικά συστατικά:

Πρωτεΐνες: μας ενδιαφέρουν κυρίως οι υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες. Αυτές βρίσκονται σε τρόφιμα που περιέχουν τα λεγόμενα «απαραίτητα αμινοξέα» (λευκίνη, ισολευκίνη, βαλίνη, μεθειονίνη, λυσίνη, φαινυλαλαλίνη, θρεονίνη, τρυπτοφάνη και ιστιδίνη), διότι ο οργανισμός δεν μπορεί να τα συνθέσει κι επομένως χρειάζεται την εξωγενή χορήγησή τους. Τρόφιμα πλούσια σε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες είναι: γάλα, γιαούρτι, κρέας, ψάρια, αυγά.
Γλυκόζη & άλλοι υδατάνθρακες: Η γλυκόζη είναι το καύσιμο του εγκεφάλου, επομένως είναι απαραίτητη στην καθημερινή μας διατροφή. Συμβάλει επίσης στην παραγωγή σεροτονίνης, ενός βασικού νευροδιαβιβαστή για τη διατήρηση της μνήμης. Τη συναντάμε στο μέλι, τα φρούτα και τη ζάχαρη. Οι σύνθετοι ή βραδείας καύσεως υδατάνθρακες, που βρίσκονται στα προϊόντα ολικής άλεσης και τα όσπρια, βοηθούν στον κορεσμό. 
Λιπαρά: Είναι μια απαραίτητη πηγή ενέργειας για τον οργαν
ισμό μας, πρέπει όμως να είμαστε προσεκτικοί στην ποιότητα των λιπαρών που επιλέγουμε να καταναλώνουμε. Ανάλογα με κάποια χημικά χαρακτηριστικά τους διακρίνονται σε κορεσμένα, μονοακόρεστα & πολυακόρεστα. Προτιμήστε τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (σε προσεκτική δοσολογία), όπως είναι το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί, τα πολυακόρεστα και κυρίως τα  ευεργετικά ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία τα συναντάμε κυρίως στα λιπαρά ψά
ρια ενώ αποφύγετε τα κορεσμένα λιπαρά οξέα που αυξάνουν την «κακή» χοληστερόλη και περιέχονται γενικά στα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα & στα κρέατα. Συστήνεται να μην υπερβαίνουν το 10% των ημερησίων αναγκών σε θερμίδες. 

Μικροθρεπτικά συστατικά:

Βιταμίνες
o Βιταμίνη C: βοηθά στη σύνθεση νευροδιαβιβαστών και έχει αντιοξειδωτική δράση.
o Βιταμίνες του συμπλέγματος Β: κυρίως Β6, Β12, φυλλικό οξύ και θειαμίνη που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.
o Βιταμίνη Ε: έχει αντιοξειδωτική δράση και εμποδίζει τον εκφυλισμό των νευρικών κυττάρων.

Μέταλλα και ιχνοστοιχεία
o Σίδηρος: μεταφέρει το οξυγόνο στο αίμα
o Ασβέστιο: σε συνδυασμό με τη βιταμίνη D συμβάλλουν στην αύξηση της οστικής πυκνότητας

Βότανα & Φυτικές ουσίες

Υπάρχουν αποδεδειγμένα κάποια βότανα και φυτικές ουσίες που συμβάλλουν στην αύξηση της πνευματικής και σωματικής απόδοσης, όπως:

Βασιλικός πολτός: Ο βασιλικός πολτός παρέχει μία σειρά από θρεπτικά, ενεργητικά και μεταβολικά οφέλη. Επιδρά στη μακροζωία, βοηθά στη διατήρηση της υγείας, της ομορφιάς και της νεότητας, στις διάφορες λειτουργίες του σώματος και αυξάνει την αντοχή σε ασθένειες. Ευνοεί την οξυγόνωση των ιστών, διεγείρει την όρεξη και την ψυχική διάθεση, προικίζει τον οργανισμό με ερυθροποιητικές ιδιότητες (παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων), δρα ως αναλγητικό ελαφρύνοντας την αίσθηση του πόνου, βρίσκει εφαρμογή σε πόνους ρευματισμών, σε νεφρικά συμπτώματα που συναντώνται κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και στην ανάπτυξη των πρόωρων παιδιών. Επίσης διεγείρει την αντιβιοτική δράση του ανοσοποιητικού συστήματος, εμποδίζοντας την εισβολή και δράση των επιβλαβών βακτηρίων, ιών και μυκήτων. Επιπλέον ενεργεί ως τονωτικό του νευρικού συστήματος, ιδιότητα που οφείλεται στην παρουσία της ακετυλοχολίνης.  
Καφεΐνη: Ως ένα βαθμό, η κατανάλωση της καφεΐνης αντιμετωπίζει την κόπωση. Συνίσταται η κατανάλωση 2-3 καφέδων την ημέρα, σε μην αγχώδη άτομα.
Ginseng: Υπάρχει σε 3 ποικιλίες, το αμερικάνικο, το κορεάτικο και το σιβηριανό. Έχει την ικανότητα βελτίωσης της απόδοσης, της μνήμης και της ρύθμισης του κυκλοφορικού συστήματος. Μεταφέρει οξυγόνο στα κύτταρα και απομακρύνει τις τοξίνες.
Καρνιτίνη: Προάγει την παραγωγή ενέργειας και συμβάλλει στη διατήρηση υγιών οστών.
Συνένζυμο Q10: Μετατρέπει τη χημική ενέργεια σε βιολογική και έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

 
Σύνοψη

Ας ανακεφαλαιώσουμε τα κυριότερα σημεία που πρέπει να λάβει υπόψην του ένας μαθητής ή σπουδαστής: 

1. Καθημερινή κατανάλωση πρωινού: Έρευνα που έχει δημοσιευθεί στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition απέδειξε ότι η τακτική λήψη πρωινού αυξάνει την πρόσφατη μνήμη. Μια δεύτερη έρευνα που έγινε σε παιδιά και δημοσιεύεται στο ίδιο περιοδικό, δείχνει ότι τα παιδιά που έπαιρναν καθημερινά πρωινό (και κυρίως υδατάνθρακες όπως ψωμί, δημητριακά πρωινού και μέλι) αύξησαν την απόδοσή τους στο σχολείο λόγω της αύξησης της μνήμης και της ικανότητας συγκέντρωσής τους.

2. Μικρά & συχνά γεύματα σε τακτικές ώρες: Έχουμε αναλύσει τα οφέλη της ισορροπημένης διατροφής σε παλαιότερο άρθρο. Η κατανάλωση του φαγητού σε τακτικές ώρες συμβάλλει στην διατήρηση σταθερών επιπέδων ινσουλίνης στο αίμα.

3. Ήπιας μορφής καθημερινή άσκηση: Σύμφωνα με τον κ. Παντελή Αντωνίου, καθηγητής φυσικής αγωγής, «είναι φανερό ότι μετά από άσκηση μέτριας έντασης η διάθεση αυξάνεται και κυριαρχεί ένα ευχάριστο συναίσθημα. Αυτό συμβαίνει ίσως λόγω της έκκρισης κάποιων ορμονών αλλά και λόγω της αποβολής του άγχους που κυριαρχεί κατά την διάρκεια της ημέρας».

4. Επιλέγουμε τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων.

5. Επαρκής πρόσληψη υγρών: Προτιμήστε πράσινο τσάι και φρέσκους χυμούς φρούτων και περιορίστε τον καφέ και τα αναψυκτικά που περιέχουν καφεΐνη. Αποφύγετε εντελώς το αλκοόλ αυτή την περίοδο καθώς εξασθενεί τη μνήμη.

 
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ

Πρωινό

o Γάλα ή γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης
o Ψωμί ή φρυγανιές με μέλι
o Φρούτα
o Αυγό βραστό

Ενδιάμεσα γευματίδια

o Φρούτα
o Ξηροί καρποί
o Γιαούρτι χαμηλών λιπαρών
o Κριτσίνια/ Κράκερς/ Μπισκότα ολικής άλεσης, χωρίς ζάχαρη

Γεύματα

Επιλέγουμε τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων, με έμφαση στα λιπαρά ψάρια, τα όσπρια, τα λαδερά, τα ζυμαρικά και το κοτόπουλο. Συνοδεύουμε πάντα το γεύμα μας με σαλάτα.

Καλά αποτελέσματα!!!!

πηγη http://vassiamanika.blogspot.gr

0 σχόλια:

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΕΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΜΕΣΗΛΙΚΕΣ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΑΝΟΙΑΣ


Άνθρωποι με μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης στα 40 τους είναι πιο πιθανό να έχουν άνοια όταν φτάσουν τα 70, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η μελέτη περιελάμβανε 6.583 ανθρώπους ηλικίας 40 έως 45 ετών στην βόρεια Καλιφόρνια, στους οποίους μετρήθηκε το κοιλιακό λίπος. Μετά από 36 χρόνια κατά μέσο όρο, 16% των συμμετεχόντων είχαν διαγνωσθεί με άνοια. Η μελέτη έδειξε ότι αυτοί που είχαν μεγαλύτερη ποσότητα κοιλιακού λίπους είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια από αυτούς με χαμηλότερο κοιλιακό λίπος.
«Λαμβάνοντας υπόψη ότι το 50% των ενηλίκων αυτής της χώρας έχουν μεγαλύτερη ποσότητα κοιλιακού λίπους από το φυσιολογικό, αυτό είναι ένα ανησυχητικό εύρημα», λέει ο συγγραφέας της έρευνας Rachel A. Whitmer, PhD, ερευνητής του Kaiser Permanente Division of Research in Oakland, CA, και μέλος της Αμερικάνικης Νευρολογικής Ακαδημίας. «Πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες για να καθορίσουν τους μηχανισμούς που συνδέουν την κοιλιακή παχυσαρκία και την άνοια».

Η ύπαρξη μεγαλύτερης περιφέρειας αύξανε τον κίνδυνο άνοιας, ανεξάρτητα από το αν οι συμμετέχοντες ήτα φυσιολογικού βάρους, υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και ανεξάρτητα από την ύπαρξη νοσημάτων, όπως ο διαβήτης, εγκεφαλικό ή καρδιαγγειακές παθήσεις. Αυτοί που ήταν υπέρβαροι και είχαν μεγάλη περιφέρεια μέσης είχαν 2,3 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια σε σχέση με αυτούς που ήταν φυσιολογικού βάρους και περιφέρειας μέσης. Εκείνοι που ήταν παχύσαρκοι και είχαν μεγάλη περιφέρεια μέσης είχαν 3,6 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια σε σχέση με αυτούς που ήταν φυσιολογικού βάρους και περιφέρειας μέσης. Αυτοί που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι αλλά δεν είχαν μεγάλη περιφέρεια μέσης είχαν 80% αυξημένο κίνδυνο για άνοια.
Η αυξημένη περιφέρεια μέσης στην μέση ηλικία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη, εμφράγματος και στεφανιαίας νόσου, αλλά αυτή ήταν η πρώτη φορά που οι ερευνητές έδειξαν ότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για εμφάνιση άνοιας.
Όπως και σε όλες τις μελέτες παρατήρησης, είναι πιθανό ότι η συσχέτιση μεταξύ της κοιλιακής παχυσαρκίας και της άνοιας να μην οφείλεται εξ ολοκλήρου στην κοιλιακή παχυσαρκία, αλλά σε ένα σύμπλεγμα συμπεριφορών που σχετίζονται με την υγεία, όπου η κοιλιακή παχυσαρκία είναι απλά ένα μέρος.

«Οι αυτοψίες έδειξαν ότι οι αλλαγές στον εγκέφαλο που σχετίζονται με την ασθένεια του Alzheimer μπορεί να ξεκινήσουν από την νεανική προς μέση ενηλικίωση και άλλη μια μελέτη έχει δείξει ότι αυξημένο κοιλιακό λίπος στους μεγαλύτερους ενήλικες οδηγεί σε αύξηση της ατροφίας του εγκεφάλου», λέει ο Whitmer. «Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα επικίνδυνα αποτελέσματα της κοιλιακής παχυσαρκίας στον εγκέφαλο μπορεί να ξεκινήσουν πολύ πριν εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια άνοιας».

Η έρευνα αυτή δημοσιεύτηκε στις 26 Μαρτίου 2008, στο οnline περιοδικό της Νευρολογίας, το ιατρικό περιοδικό της Αμερικάνικης Νευρολογικής Ακαδημίας.

πηγη http://vassiamanika.blogspot.gr

0 σχόλια:

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D κ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ

Ο συνδυασμός της πρόσληψης συμπληρώματος βιταμίνης D με υποθερμιδική δίαιτα οδηγεί σε πετυχημένη απώλεια βάρους

Σύμφωνα με νέα έρευνα που διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες, η αυξημένη πρόσληψη βιταμίνης D σε συνδυασμό με διατροφή περιορισμένων θερμίδων μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.
Οι εθελον
τές έχασαν περίπου 0,2 κιλά περισσότερα στην υποθερμιδική τους δίαιτα για κάθε 1 ng/ml 25-υδροξυχολοκαλσιφερόλης – μια μορφή μετρήσιμης βιταμίνης D.

Επιπλέον, για κάθε 1 ng/ml αύξησης στην ενεργή μορφή της βιταμίνης D (1,25- διϋδροξυχολοκαλσιφερόλης) οι εθελοντές έχασαν επιπλέον 0,107 κιλά επιπλέον.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η πρόσληψη συμπληρωματικής βιταμίνης D σε ένα υποθερμιδικό διαιτολόγιο μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους», είπε ο επικεφαλής της έρευνας, Shalamar Sibley, MD, από το πανεπιστήμιο της Μινεσσότα.

Με τα ποσοστά της παχυσαρκίας να αυξάνονται συνεχώς, όχι μόνο στις αναπτυγμένες χώρες αλλά και στις νέες υγιώς αναδυόμενες αγορές, υπάρχει ιδιαίτερη ανάγκη να βρεθούν τρόποι για να μειώσουμε αυτό το βάρος.

Λεπτομέρειες για την βιταμίνη D

Η βιταμίνη D αναφέρεται σε 2 πρόδρομα μόρια: D3 (χολοκαλσιφερόλη) και D2 (εργοκαλσιφερόλη). Το πρώτο, το οποίο παράγεται στο δέρμα όταν εκτεθεί σε ακτινοβολία UVB (290- 320 nm), είναι πιο βιοενεργό.
Παρόλο που το σώμα μας παρασκευάζει βιταμίνη D όταν εκτεθεί στον ήλιο, τα επίπεδα σε μερικές βόρειες χώρες είναι τόσο χαμηλά κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών που το σώμα δεν παράγει καθόλου βιταμίνη D. Αυτό σημαίνει ότι η χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης D και εμπλουτισμένων τροφίμων ίσως είναι η καλύτερη λύση στην ώθηση πρόσληψης βιταμίνης D.
Στους ενήλικες, η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει ή να επιδεινώσει την οστεοπενία, οστεοπόρωση, μυϊκή αδυναμία, σπασίματα, αυτοάνοσα νοσήματα, μολυσματικές ασθένειες και καρδιοπάθειες. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η βιταμίνη D μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο για πολλές μορφές καρκίνου και διαβήτη τύπου 1.

Λεπτομέρειες της μελέτης

Η Sibley και οι συνεργάτες της είπαν ότι προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει την σχέση ανάμεσα στην επάρκεια της βιταμίνης D και της παχυσαρκίας, αλλά «δεν είναι ξεκάθαρο αν η ανεπάρκεια της βιταμίνης προκαλεί την παχυσαρκία ή το ανάποδο».

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Μινεσσότα συγκέντρωσαν 38 υπέρβαρους άντρες και γυναίκες οι οποίοι εφάρμοσαν μια υποθερμιδική δίαιτα που παρείχε 750 θερμίδες λιγότερες από τις εκτιμώμενες ημερήσιες ανάγκες τους, για 11 εβδομάδες. Τα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα μετρήθηκαν πριν και μετά την περίοδο των 11 μηνών.

Η Sibley είπε ότι, κατά μέσο όρο, πολλοί από τους συμμετέχοντες είχαν έλλειψη βιταμίνης D. Επιπλέον, τα επίπεδα της βιταμίνης πριν την εφαρμογή της δίαιτας σχετίζονταν γραμμικά με την απώλεια βάρους.

Επιπλέον, αυξημένα βασικά επίπεδα βιταμίνης D και στις δυο μορφές της σχετίστηκαν με αυξημένη απώλεια κοιλιακού λίπους.

Η Sibley πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει περαιτέρω έρευνα. «Τα αποτελέσματά μας πρέπει να εξετασθούν σε follow up με τον σωστό κλινικά ελεγχόμενο τρόπο για να καθοριστεί αν παίζει ρόλο η πρόσληψη συμπληρώματος βιταμίνης D στην προσπάθεια των ανθρώπων να μειώσουν αυτό που καταναλώνουν».

The study was funded by the National Institutes of Health, the University of Minnesota, and the Pennock Family Endowment at the University of Minnesota.

πηγη http://vassiamanika.blogspot.gr

0 σχόλια:

ΤΑ "ΚΑΥΣΙΜΑ" ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ


Όσο απαραίτητη είναι η βενζίνη για την κίνηση του αυτοκινήτου, άλλο τόσο απαραίτητα είναι τα υγρά και οι υδατάνθρακες για τη λειτουργία του εγκεφάλου που το… οδηγεί!
Το ανθρώπινο μυαλό είναι ένας τέλειος μηχανισμός που καθορίζει τη συμπεριφορά, τα αντανακλαστικά και τις αντιδράσεις μας κάθε στιγμή. Οι λειτουργίες του –βαθμός συγκέντρωσης και εγρήγορσης, μνήμη κλπ- είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τις επιδόσεις μας σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας, όπως είναι το διάβασμα, η εργασία ή η οδήγηση. Ειδικά σε ό,τι αφορά στη συμπεριφορά μας πίσω από το τιμόνι, ακόμη και μία απλή αφηρημάδα ή αδιαθεσία –όπως ένας πονοκέφαλος- μπορεί να έχει απρόβλεπτες, δυσάρεστες συνέπειες.
Γι’ αυτό και η σωστή «τροφοδοσία» του μυαλού μας είναι απαραίτητη, προκειμένου να λειτουργεί σωστά και να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά σε όλες τις περιστάσεις που απαιτούν υψηλά επίπεδα νοητικής λειτουργίας. Και, όταν λέμε «τροφοδοσία», εννοούμε κυρίως τους υδατάνθρακες (που παρέχουν την απαραίτητη γλυκόζη για τη λειτουργία του εγκεφάλου), αλλά όσο κι αν φαίνεται παράδοξο και τα υγρά.

Το νερό και, γενικότερα, τα υγρά είναι ούτως ή άλλως ένας παράγοντας αποφασιστικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, στο σύνολό του. Δεδομένου ότι το βάρος μας αποτελείται από νερό σε ποσοστό 50-60% είναι προφανές ότι η ενυδάτωση του οργανισμού αποτελεί κινητήριο μοχλό για διαδικασίες όπως η ρύθμιση της θερμοκρασίας του, η πέψη, η μεταφορά θρεπτικών συστατικών και άλλες. Σήμερα, όμως, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η ενυδάτωση είναι εξίσου σημαντική και για τις νοητικές μας λειτουργίες αφού, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, η ήπια έως μέτρια αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει από πονοκέφαλο και αίσθημα κόπωσης, έως απώλεια συγκέντρωσης, εγρήγορσης και βραχυχρόνιας μνήμης. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι με τον όρο «ήπια αφυδάτωση» εννοούν μία απώλεια ακόμη και μόλις 2% των επιπέδων «υγρασίας» του οργανισμού, η οποία μπορεί να συμβεί χωρίς καν να νιώσουμε έντονα το «προειδοποιητικό» αίσθημα της δίψας.

Η αντικατάσταση, λοιπόν, της ποσότητας νερού που αποβάλλεται διαρκώς μέσω της αναπνοής, της εφίδρωσης και της λειτουργίας των νεφρών και του εντέρου, είναι θέμα ζωτικής σημασίας. Διαφορετικά, ο ύπουλος εχθρός που λέγεται «αφυδάτωση» μπορεί να επηρεάσει, χωρίς να το συνειδητοποιούμε, τις επιδόσεις μας μέσα από μία σειρά συμπτωμάτων που ίσως γίνουν αιτία ακόμη και για σοβαρά ατυχήματα όταν, λόγου χάρη, οδηγούμε.

Βέβαια, η ποσότητα των υγρών που πρέπει να καταναλώνουμε είναι δύσκολο να υπολογιστεί. Σύμφωνα με παλαιότερες πεποιθήσεις η πρόσληψη 8 ποτηριών νερού ήταν αρκετή για να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες μας. Ωστόσο, οι πρόσφατες συστάσεις του Ινστιτούτου Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των Η.Π.Α ανέτρεψαν αυτή την αντίληψη, υποστηρίζοντας ότι στην ενυδάτωση συνεισφέρουν πολλά τρόφιμα και όλα τα ροφήματα. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 20% των ημερήσιων αναγκών ενός ενήλικα για νερό καλύπτεται με την κατανάλωση τροφίμων και το υπόλοιπο 80% από ροφήματα.

Δεδομένου, μάλιστα, ότι και η ποικιλία αποτελεί μία βασική ανθρώπινη ανάγκη, είναι πολύ σημαντικό –και… παρήγορο- ότι μπορούμε να επιλέξουμε την πηγή της ενυδάτωσης του οργανισμού μας μέσα από όλα τα μη-αλκοολούχα ποτά και ροφήματα, όπως το γάλα, οι χυμοί, το τσάι, ο καφές και τα αναψυκτικά (καφεϊνούχα και μη), που ανάλογα με το είδος τους περιέχουν 85%-99% νερό.

Ειδικά για συνθήκες που απαιτούν υψηλή εγρήγορση, όπως είναι η οδήγηση, τα καφεϊνούχα ροφήματα παρέχουν και το επιπλέον πλεονέκτημα ότι, χάρη στην καφεΐνη που περιέχουν εξασφαλίζουν ταυτόχρονα και αυξημένο βαθμό εγρήγορσης, για περισσότερη ασφάλεια!

πηγη http://vassiamanika.blogspot.gr

0 σχόλια:

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΑ ΨΑΡΙΑ

Η καλοκαιρινή διατροφή περιλαμβάνει σίγουρα την κατανάλωση ψαριού
 και όλοι όσοι βρεθήκαμε σε ελληνικά νησιά φέτος τα απολαύσαμε με 
όλους τους τρόπους μαγειρέματος. Ξέρουμε όμως τι ακριβώς μας 
προσφέρουν τα ψάρια;

Τα ψάρια στην πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής

Έχουμε μιλήσει σε παλαιότερο άρθρο για την πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής, η βάση της οποίας αναφέρεται σε τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά, ενώ η κορυφή της σε τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνονται σπάνια, με όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα να βρίσκονται στις ενδιάμεσες θέσεις.

Τα ψάρια, λοιπόν, συστήνεται να καταναλώνονται 2 με 3 φορές την εβδομάδα, όπως φαίνεται στην πυραμίδα, διότι αποτελούν βασική πηγή πρωτεϊνών (μαζί με το κόκκινο κρέας και τα πουλερικά) και είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σίδηρο. Η περιεκτικότητά τους σε λίπος διαφέρει από είδος σε είδος. Μπορεί να είναι χαμηλή, όπως στην περίπτωση του μπακαλιάρου και της γλώσσας, ή αρκετά υψηλότερη όπως στη πέστροφα, το σολομό, τον κολιό και το σκουμπρί. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που προέρχονται από τα λιπαρά ψάρια είναι το λεγόμενο «καλό» λίπος, αυτό δηλαδή που είναι αποδεδειγμένα ευεργετικό για τον οργανισμό και ιδίως για την καρδιά. Τα θαλασσινά (καβούρια, χταπόδι, καλαμαράκια, μύδια, στρείδια κ.α.) περιέχουν ελάχιστο λίπος, γι’ αυτό και η περιεκτικότητα τους σε ωμέγα-3 λιπαρά είναι αμελητέα. Ωστόσο, περιέχουν βιταμίνη Β12 και φώσφορο, καθώς και χοληστερόλη.

Παράλληλα με την παροχή αμινοξέων και λίπους, τα ψάρια και θαλασσινά αποτελούν πλούσιες πηγές βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Έτσι, τα ψάρια και θαλασσινά περιέχουν βιταμίνη Α και D (λιποδιαλυτές βιταμίνες) καθώς και υδατοδιαλυτές βιταμίνες, όπως Β1, Β2, Β3 και Β12. Τα βασικά μέταλλα και ιχνοστοιχεία που συναντώνται στα ψάρια και τα θαλασσινά είναι το ασβέστιο (ειδικά από μικρά ψάρια τα οποία καταναλώνονται με το κόκκαλο), ο φωσφόρος, ο ψευδάργυρος και το ιώδιο.

Βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία στα ψάρια

Οι κυριότερες βιταμίνες που περιέχονται στα ψάρια και τα θαλασσινά είναι οι εξής:
Βιταμίνη A (κυρίως με τη μορφή ρετινόλης ή ρετινάλης), η οποία συμβάλλει στην καλή υγεία των ματιών, ενώ θεωρείται απαραίτητη για την ανάπτυξη και για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Βιταμίνη D, που είναι συνδεδεμένη με την ανάπτυξη του ανθρώπινου σκελετού και κυρίως με την απορρόφηση του ασβεστίου
 Βιταμίνες του συμπλέγματος Β και κυρίως βιταμίνη Β6, η οποία είναι απαραίτητη για την σύνθεση και την αποικοδόμηση των αμινοξέων. Η έλλειψή της προκαλεί νευρικότητα, μυϊκή αδυναμία και αναιμία.

Τα ψάρια και τα θαλασσινά είναι πλούσια σε αρκετά μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία, τα κυριότερα των οποίων είναι τα εξής:
Ασβέστιο: Σε μεγαλύτερες ποσότητες βρίσκεται στο σολομό, τη σαρδέλα και τα οστρακοειδή. Η ανεπαρκής πρόσληψη οδηγεί στη μειωμένη εναπόθεση κρυσταλλικών αλάτων ασβεστίου στα οστά και στην απώλεια οστικής μάζας.
Φώσφορος: Σε συνδυασμό με το ασβέστιο είναι υπεύθυνος για την εναπόθεση αλάτων στα οστά και τα δόντια.
Μαγνήσιο: Απαραίτητο μέταλλο για την παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό, διαδραματίζει έναν δομικό ρόλο στα κόκκαλα, τις μεμβράνες κυττάρων και τα χρωμοσώματα και έχει προστατευτική δράση έναντι των καρδιαγγειακών παθήσεων και δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού. Έλλειψη μπορεί να εμφανιστεί κυρίως σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και στον αλκοολισμό.
Ψευδάργυρος: Τα στρείδια περιέχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα ψευδαργύρου από οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο. Παίζει σημαντικό ρόλο στην αύξηση και την εξέλιξη του ανοσοποιητικού συστήματος, τη νευρολογική λειτουργία, και την αναπαραγωγή. Ο ψευδάργυρος συμμετέχει στην παραγωγή τεστοστερόνης και για αυτόν ακριβώς το λόγο τα θαλασσινά ανήκουν στην κατηγορία των αφροδισιακών τροφών που αυξάνουν τη λίμπιντο.

Τα «καλά» λιπαρά των ψαριών: ω-3 λιπαρά οξέα

Τα ψάρια και θαλασσινά χωρίζονται σε 5 κατηγορίες, ανάλογα με το ποσοστό πρωτεϊνών και λίπους που περιέχουν:
Χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος (<5%)>
Χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος (<5%)>
Χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος (<5%)>20%): π.χ. τόνος, γλώσσα, γαλέος.
Μέτριας περιεκτικότητας σε λίπος (5-15%) και υψηλής σε πρωτεΐνες (15-20%): π.χ. σολομός, σκουμπρί, ρέγγα.
Υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος (>15%) και χαμηλής σε πρωτεΐνες (<15%):>

Όλοι έχετε ακούσει για τα περίφημα «καλά» λιπαρά των ψαριών, τα ω-3 λιπαρά οξέα. Παρακάτω παρουσιάζονται συνοπτικά οι ευεργετικές τους ιδιότητες για τον άνθρωπο:

Μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων.
Μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης του αίματος.
Βελτιώνουν τα δυσάρεστα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.
Προστατεύουν την όραση (ουσιαστικά προστατεύουν τα νευρικά κύτταρα του αμφιβληστροειδούς).
Μειώνουν την αρτηριακή πίεση.
Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και εμφανίζουν πιο αργή μείωση της νοητικής λειτουργίας σε άτομα με ήπια μορφή Alzheimer.
Προστατεύουν ενάντια στην εμφάνιση καρκίνου του προστάτη.

Ξανασκεφτείτε το λοιπόν όσοι αποφεύγετε αυτή την τόσο θρεπτική τροφή!

πηγη http://vassiamanika.blogspot.gr

0 σχόλια:

ΑΓΚΙΝΑΡΑ VS ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ


Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι παγκοσμίως οι κύριες αιτίες θανάτου και συσχετίζονται με αυξημένα επίπεδα ολικής χοληστερόλης στο πλάσμα του αίματος. Ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Reading βρήκαν ότι απόσταγμα από τα φύλλα της σφαιρικής αγκινάρας (Artichoke Leaf Extract- ALE), το οποίο χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή, μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη σε, κατά τα άλλα, υγιή άτομα με μέτρια αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης.

Από τη στιγμή που η χοληστερόλη στο πλάσμα φτάνει σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο, συνταγογραφούνται φάρμακα όπως οι στατίνες για να βοηθήσουν στη μείωσή της. Η παρέμβαση που μπορούμε να κάνουμε προτού οι συγκεντρώσεις φτάσουν σε αυτά τα επίπεδα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων χωρίς τη χρήση φαρμάκων. H συγκεκριμένη μελέτη έδειξε ότι υγιή άτομα με μέτρια αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο πλάσμα του αίματος, μπόρεσαν να μειώσουν αυτά τα επίπεδα χρησιμοποιώντας αυτό το φυτικό συμπλήρωμα.

Κατά τη διάρκεια του πειράματος, δόθηκε σε 75 εθελοντές 1280mg (4 κάψουλες) του ALE ή ένα παρόμοιο εικονικό φάρμακο (placebo) κάθε μέρα για 12 εβδομάδες. Η κατανάλωση του ALE οδήγησε σε ευνοϊκή και στατιστικά σημαντική μείωση της ολικής χοληστερόλης πλάσματος μετά την περίοδο παρέμβασης.

Για πάνω από 10 χρόνια, η σχέση μεταξύ της διαιτητικής πρόσληψης αντιοξειδωτικών συστατικών και μειωμένου κίνδυνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων έχει αναγνωριστεί και ερευνηθεί. Τα αντιοξειδωτικά συστατικά περιλαμβάνουν 'μη- απαραίτητα' φυτοχημικά (π.χ. φλαβονοειδή) όπως επίσης και 'απαραίτητα' συστατικά (π.χ. βιταμίνες C, E). Πολλές φυτικές πηγές πλούσιες σε φλαβονοειδή, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, το τσάι, το κόκκινο κρασί, το κακάο και το ελαιόλαδο, έχουν συσχετισθεί με μειωμένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά, παρόλο που ο ακριβής μηχανισμός για αυτά τα προστατευτικά οφέλη δεν είναι ακόμα ξεκάθαρος. Η έρευνα έδειξε ότι τα ALE είναι πλούσια σε διάφορα φλαβονοειδή και μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης.

Οι σφαιρικές αγκινάρες χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη από την αρχαιότητα για να βελτιώσουν την πέψη και την υγεία του ουροποιητικού συστήματος. Τα ALE χρησιμοποιούνται στη Γερμανία και τη Σουηδία ως θεραπεία για την δυσπεψία και είναι διαθέσιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο ως συμπληρώματα διατροφής χωρίς τη συνταγή γιατρού.

Ο Dr. Rafe Bundy αναφέρει πως 'Μειώνοντας τα επίπεδα της χοληστερόλης μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο για ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων. Στην έρευνά μας ασχοληθήκαμε με την πιθανότητα το ALE να είναι ευεργετικό σε κατά τα άλλα υγιείς ανθρώπους που εμφάνιζαν μέτρια αύξηση στα επίπεδα της χοληστερόλης πλάσματος αλλά δεν ήταν στο σημείο που να χρειάζονται κανονική φαρμακευτική παρέμβαση. Τα ALE μπορούν να είναι μια ακόμα επιλογή για τους ανθρώπους που θέλουν να προσπαθήσουν μέσω της υγιεινής διατροφής να μειώσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης'.


Πηγές: Bundy R., et al. Artichoke leaf extract (Cynara scolymus) reduces plasma cholesterol in otherwise healthy hypercholesterolemic adults: a randomised double-blind placebo controlled trial. Phytomedicine, 2008

πηγη http://vassiamanika.blogspot.gr

0 σχόλια:

ΤΟ ΡΑΚΟΜΕΛΟ


Έχετε αναρωτηθεί γιατί ακόμα και λίγα σφηνάκια ρακόμελου μας ζαλίζουν; Γιατίαισθανόμαστε πολύ γρήγορα αυτή τη γλυκιά ευφορία που μας προκαλεί το αλκοόλ; Ας δούμε λίγο ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτού του αγαπημένου ποτού και τι ακριβώςπροκαλεί στον οργανισμό μας.

Είναι σίγουρo ότι όλοι λίγο- πολύ έχετε δοκιμάσει, έστω και μια φορά, σφηνάκι ρακόμελο. Έχει μια γλυκιά γεύση αλλά εξακολουθεί να έχει την «δύναμη» της ρακής, αφού ουσιαστικά είναι ψημένη ρακή με μέλι και κανέλλα.

Η παρασκευή του είναι πολύ απλή: σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε προσεχτικά την ρακή (ή τσίπουρο) κι έπειτα το κατεβάζουμε από την φωτιά. Κατόπιν, ρίχνουμε μέσα ανακατεύοντας το μέλι με λίγη κανέλα. Επειδή η ρακή περιέχειπολύ οινόπνευμα, πρέπει ναπροσέξετε να μην κοχλάσει και χυθεί έξω από το σκεύοςγιατί υπάρχει κίνδυνος φωτιάς.


Το τσίπουρο είναι ένα δυνατό αποσταγμένο ποτό που περιέχει περίπου 37% αλκοόλ. Το όνομα τσίπουρο χρησιμοποιείται σε όλη τη χώρα εκτός από την Κρήτη, όπου το ίδιο ποτό αλλά χωρίς άρωμα είναι γνωστό σαν τσικουδιά. Επίσης, χρησιμοποιείται η τούρκικη λέξη ρακί , ωστόσο το τούρκικο ποτό διαφέρει πολύ από το κρητικό.
Το μάζεμα των σταφυλιών και η δημιουργία του κρασιού και της τσικουδιάς είναι δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο το φθινόπωρο. Η δημιουργία του κρασιού περιλαμβάνει το λιώσιμο των σταφυλιών σε ειδικές πέτρινες κατασκευές που ονομάζονται πατητήρια. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με τα πόδια είτε με ένα μικρό μηχάνημα. Ό,τι απομείνει στα πατητήρια (αφού αφαιρεθεί η μεγαλύτερη ποσότητα του χυμού) μπαίνει σε ένα βαρέλι με νερό ή κρασί και παραμένει κλειστό για ένα περίπου μήνα. Μετά το βάζουμε σ’ ένα μεγάλο μεταλλικό καζάνι , το οποίο έχει μακριά μεταλλική καμινάδα στην κορυφή, ώστε να φεύγει ο ατμός. Το καζάνι, στον πάτο του οποίου έχει τοποθετηθεί θρύμπα, κλείνει αεροστεγώς και βράζει. Το πρώτοποτό που βγαίνει λέγεται πρωτορακί και είναι πολύ δυνατό. Το τελικό ποσό από το αποσταγμένο υγρό περιέχει το λιγότερο ποσοστό σε αλκοόλ, ενώ η τσικουδιά αυτή καθεαυτή παράγεται στη μεσαία φάση της διαδικασίας. Αυτό διαρκεί περίπου τρεις ώρες, κατά τη διάρκεια των οποίων οι ιδιοκτήτες των καζανιών πρέπει να δοκιμάζουν την περιεκτικότητα σε αλκοόλ, να ελέγχουν τη θερμοκρασία και τέλος να σταματήσουν την απόσταξη όταν η τσικουδιά έχει αποκτήσει την επιθυμητή γεύση. Για την παραγωγή της τσικουδιάς λαμβάνουν χώρα δύο ή τρεις αποστακτικές διαδικασίες.


Το ρακόμελο, η ανάμιξη δηλαδή της κρητικής ρακής με το μέλι και τα υπόλοιπα μυρωδικά, είναι γέννημα θρέμμα της Αμοργού. Όπως λέει ο κύριος Βεκρής Αντώνης «Από το 2003 παρασκευάζουμε το ποτό Ρακόμελο "Αμόργιον" το οποίο και κατοχυρώσαμε με παγκόσμια πατέντα. Από τα αρχαία χρόνια, οι κάτοικοι της Αμοργού και των μικρών Κυκλάδων έφτιαχναν ένα παραδοσιακό ποτό για να κερνούν τους φιλοξενούμενούς τους αλλά και τους καλεσμένους στους γάμους των παιδιών τους. Το ονόμαζαν "Ψημένη Ρακή" ή "Ρακόμελο". Το ποτό αυτό είναι επίσης το επίσημο κέρασμα στους επισκέπτες στο μοναστήρι της Παναγιάς της Χοζοβιότησσας στην Αμοργό. Η σύνθεσή του: Απόσταγμα σταφυλιών, μέλι και βότανα χωρίς κανένα συντηρητικό. Ιδανικό ποτό για κέφι, ως απεριτίφ και ως ντιζεστίφ για μετά το φαγητό αφού τα βότανα και το μέλι το κάνουν και χωνευτικό. Πίνεται ζεστό, σε θερμοκρασία δωματίου αλλά και παγωμένο».
Διαλύοντας το μέλι σε ζεστό οινόπνευμα (ρακή), απορροφάται αμέσως από τον οργανισμό κι επιπλέον ανοίγει και τις αεροφόρες οδούς. Ξεκίνησε σαν… φάρμακο λοιπόν, για το συνάχι και το κοινό κρυολόγημα για να εξελιχθεί σε κλασσικό ποτό της παρέας, συνοδευόμενο από
εκλεκτούς μεζέδες. Η… κατάχρησή του (αναμενόμενη και δικαιολογημένη) έχει σοβαρές παρενέργειες: τσακίρ κέφι, ζαλάδα και ευφορία. Είναι σχεδόν αδύνατο να βγείτε για ρακόμελα με την παρέα σας και να μην γυρίσετε –τουλάχιστον - ζαλισμένοι.........

πηγη http://vassiamanika.blogspot.gr

0 σχόλια:

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΗΨΗ


Σύμφωνα με μια νέα έρευνα από την Ισπανία, η κατανάλωση μιας μεσογειακής διατροφής πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο και όσπρια μπορεί να μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης.

Τα άτομα που ακολουθούσαν μια μεσογειακού τύπου διατροφή είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη σε σχέση με εκείνα που είχαν χαμηλότερα σκορ μεσογειακής διατροφής, σύμφωνα με μια έρευνα με πάνω από 10.000 εθελοντές που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Archives of General Psychiatry.

«Τα αποτελέσματα της ανάλυσής μας δείχνουν την πιθανότητα ότι το πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής σχετίζεται προστατευτικά έναντι της κατάθλιψης», γράφουν οι ερευνητές με επικεφαλή την Almudena Sanchez- Villegas από το πανεπιστήμιο Las Palmas de Gran Canaria και το πανεπιστήμιο της Navarra στην Pamplona.
«Αναγνωρίζουμε ότι τα ευρήματά μας πρέπει να επιβεβαιωθούν και από άλλες προοπτικές μελέτες με καλύτερο έλεγχο και άλλων παραγόντων και από δοκιμές με πιο αντικειμενική και αυστηρή αξιολόγηση του αποτελέσματος», προσέθεσαν.

Η Μεσογειακή Διατροφή, πλούσια σε δημητριακά, κρασί, φρούτα, ξηρούς καρπούς, όσπρια, προϊόντα ολικής άλεσης, ψάρια και ελαιόλαδο και χαμηλής συχνότητας κατανάλωσης σε πλήρη γαλακτοκομικά, κρέας, junk food και λίπους, έχει συσχετισθεί με μακροζωία, μειωμένο κίνδυνο για καρδιοπάθειες και προστασία από ορισμένες μορφές καρκίνου. Τα κυριότερα διατροφικά συστατικά αυτής της διατροφής περιλαμβάνουν βήτα- καροτίνη, βιταμίνη C, τοκοφερόλες, πολυφαινόλες και απαραίτητα μέταλλα.

Λεπτομέρειες της μελέτης

Οι ερευνητές ανέλυσαν διατροφικές πληροφορίες από 10.094 υγιείς Ισπανούς εθελοντές και υπολόγισαν την προσκόλλησή τους στη Μεσογειακή Διατροφή με βάση 9 συστατικά. Μερικά από αυτά είναι ο λόγος μονοακόρεστων λιπαρών οξέων προς τα κορεσμένα λιπαραά, μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και γαλακτοκομικών προϊόντων, χαμηλή κατανάλωση κρέατος και υψηλή κατανάλωση οσπρίων, φρούτων, ξηρών καρπών, δημητριακών, λαχανικών και ψαριού.

Μετά από ένα μέσο όρο 4,4 ετών παρακολούθησης, καταγράφηκε κατάθλιψη σε 156 άνδρες και 324 γυναίκες. Μεγαλύτερη προσκόλληση στη Μεσογειακή Διατροφή, όπως αποδεικνύεται από τα μεγαλύτερη διατροφικά σκορ, συσχετίστηκε με 30% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης, σε σχέση με αυτούς που είχαν χαμηλότερα διατροφικά σκορ.

«Οι ιδιαίτεροι μηχανισμοί, σύμφωνα με τους οποίους η μεγαλύτερη προσκόλληση στη Μεσογειακή Διατροφή μπορεί να εμποδίσει την εμφάνιση της κατάθλιψης, δεν είναι ακόμα πλήρως γνωστοί», δήλωσαν οι ερευνητές.

Η Sanchez- Villegas και οι συνεργάτες της έδειξαν ότι τα διατροφικά συστατικά μπορεί να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης μέσω της βελτίωσης της λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων, της καταπολέμησης της φλεγμονής, της μείωσης του κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις και της καταπολέμησης της βλάβης από τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου.
«Παρόλα αυτά, ο ρόλος της συνολικής διατροφής μπορεί να είναι πιο σημαντικός από την επίδραση του κάθε συστατικού χωριστά», έγραψαν.

«Είναι εύλογο ότι ο συνεργιστικός συνδυασμός της ικανοποιητικής πρόσληψης ω-3 λιπαρών οξέων και άλλων φυσικών ακόρεστων λιπαρών οξέων και αντιοξειδωτικών (από το ελαιόλαδο, τα ψάρια και τους ξηρούς καρπούς), φλαβονοειδών και άλλων φυτοχημικών συστατικών (από τα φρούτα και τα λαχανικά) και η μεγάλη ποσότητα βιταμινών (κυρίως του Β συμπλέγματος) σε ένα συνολικό πρότυπο Μεσογειακής Διατροφής μπορεί να ασκεί έναν ικανοποιητικό βαθμό προστασίας έναντι της κατάθλιψης».


Source: Archives of General Psychiatry
Volume 66, Number 10, Pages 1090-1098
“Association of the Mediterranean Dietary Pattern With the Incidence of Depression: The Seguimiento Universidad de Navarra/University of Navarra Follow-up (SUN) Cohort”
Authors: A. Sanchez-Villegas, M. Delgado-Rodriguez, A. Alonso, J. Schlatter, F. Lahortiga, L.S. Majem, M.A. Martinez-Gonzalez

πηγη http://vassiamanika.blogspot.gr

0 σχόλια:

ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΝΑΤΡΙΟΥ Κ ΚΑΛΙΟΥ Κ Ο ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ


Ο σκοπός της συγκεκριμένης έρευνας ήταν να εξερευνήσει τις διαιτητικές πηγές νατρίου και καλίου και τους βιολογικούς, συμπεριφοριστικούς και κοινωνικο-δημογραφικούς παράγοντες που συσχετίζονται με την υψηλή πρόσληψη νατρίου και χαμηλή πρόσληψη καλίου στον γενικό πληθυσμό της Γαλλίας.

Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα που περιελάμβανε τόσο ενήλικες όσο και παιδιά, ενώ η ημερήσια πρόσληψη νατρίου και καλίου εκτιμήθηκε με την συμπλήρωση επταήμερου ημερολογίου
καταγραφής τροφίμων.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η μέση πρόσληψη νατρίου ήταν αρκετά υψηλότερη από τις παρούσες συστάσεις για τον γενικό πληθυσμό, ενώ αντίστοιχα η μέση πρόσληψη καλίου ήταν αρκετά χαμηλότερη από τις συστάσεις. Η κατανάλωση μιας διατροφής υψηλής σε νάτριο και χαμηλής σε κάλιο παρατηρήθηκε στις μικρές ηλικίες και το φαινόμενο φάνηκε να εντείνεται κατά την ενήλικο ζωή, ειδικά στους άντρες που ζουν σε μικρές κοινωνίες. Αυτό υποδεικνύει την επείγουσα ανάγκη ανάπτυξης και εφαρμογής προγραμμάτων στον πληθυσμό που να στοχεύουν στην μείωση της κατανάλωσης νατρίου και στην αύξηση της κατανάλωσης καλίου, σύμφωνα με τους ερευνητές. Η επιλογή συγκεκριμένων κατηγοριών τροφίμων μπορεί να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Το συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι η υψηλή πρόσληψη νατρίου και η χαμηλή κατανάλωση καλίου παρατηρήθηκεσε όλο τον πληθυσμό. Το γεγονός δε ότι οι κυριότερες διαιτητικές πηγές νατρίου και καλίου δεν ήταν, τουλάχιστον ως επί το πλείστον, ίδιες σε όλο τον πληθυσμό δείχνει ότι είναι εφικτή η ταυτόχρονη αύξηση της πρόσληψης νατρίου και η μείωση της πρόσληψης καλίου σε ατομικό επίπεδο. Η ισχυρή θετική συσχέτιση ανάμεσα στην πρόσληψη νατρίου και καλίου στον πληθυσμό έχει σημαντικές συνέπειες στη δημόσια υγεία, καθώς τα ευεργετικά αποτελέσματα της κατανάλωσης καλίου αντισταθμίζουν σε κάποιο βαθμό τις αρνητικές συνέπειες της αυξημένης πρόσληψης νατρίου.

Από τα πορίσματα αυτής της έρευνας, είναι εμφανές ότι πρέπει να γίνεται συνεχής εκπαίδευση στον γενικό πληθυσμό για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την αυξημένη κατανάλωση αλατιού (δηλαδή νατρίου), από τις τροφές. Επίσης, θα πρέπει να γίνει σαφής διαχωρισμός μεταξύ των τροφίμων που είναι πλούσια σε κάλιο και εκείνων που είναι πλούσια σε νάτριο ώστε να μπορούν οι καταναλωτές να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές.

Τρόφιμα πλούσια σε κάλιο είναι τα φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρέας, ενώ υπάρχουν πλέον και τρόφιμα εμπλουτισμένα σε κάλιο. Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς τους σε νάτριο είναι τα τυριά, το ψωμί, το fast food καθώς και τα παστά τρόφιμα.

πηγη http://vassiamanika.blogspot.gr

0 σχόλια:

ΦΥΤΟΣΤΕΡΟΛΕΣ:ΑΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ <ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ> ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ


Είναι γνωστό ότι οι αυξημένες τιμές χοληστερόλης αποτελούν τεκμηριωμένο αλλά δυνητικά τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου για την στεφανιαία νόσο. Οι αυξημένες συγκεντρώσεις τόσο της ολικής, όσο και της LDL-χοληστερόλης (κακή χοληστερόλη) μπορούν να επηρεασθούν από την καθημερινή κατανάλωση λίπους στην διατροφή μας. Οι φυτοστερόλες είναι φυσικά συστατικά των βρώσιμων φυτικών ελαίων (σπορέλαια), των μαργαρινών που προέρχονται από τα φυτικά έλαια των δημητριακών, των ξηρών καρπών και των λαχανικών. Η χημική τους δομή μοιάζει πολύ με αυτή της χοληστερόλης. Ο βασικός ρόλος τους είναι η διατήρηση της λειτουργίας και της δομής των κυτταρικών μεμβρανών.

Ο πιθανότερος μηχανισμός δράσης των φυτικών στερόλων είναι η εμπόδιση της απορρόφησης της χοληστερόλης από τον εντερικό αυλό. Πιστεύεται ότι οι φυτικές στερόλες ανταγωνίζονται την χοληστερόλη στο έντερο λόγω της δομικής ομοιότητας τους, και κατά συνέπεια απορροφάται λιγότερη χοληστερόλη και η υπόλοιπη αποβάλλεται από τον οργανισμό. Δεν περιέχουν μεταβολίσιμη ενέργεια και δεν συνεισφέρουν στη θερμιδική αξία του οργανισμού.

Οι φυτικές στερόλες συστήνονται επίσημα από το Εθνικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τη χοληστερόλη των ΗΠΑ (NCEP). Πιο συγκεκριμένα, στο προτεινόμενο μοντέλο προτείνεται η ένταξη 2 γραμμαρίων φυτικών στερολών στο καθημερινό διαιτολόγιο ατόμων με υψηλά επίπεδα LDL χοληστερόλης και ατόμων με καρδιακά νοσήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση της LDL χοληστερόλης αποτελεί πρωτεύοντα στόχο του NCEP, στην προσπάθεια για πρωτογενή πρόληψη των καρδιοπαθειών σε ενήλικες.

Κλινικές μελέτες έδειξαν ότι καταναλώνοντας καθημερινά 2g φυτοστερολών ή φυτοστανολών παρατηρείται μείωση της LDL χοληστερόλης κατά 10%. Μείωση της τάξεως του 15% της LDL χοληστερόλης μπορεί να επιτευχθεί εάν συνδυαστούν 2g φυτοστερολών ή φυτοστανολών με υγιεινή διατροφή ευεργετική για την καρδιά, χαμηλή σε κορεσμένα λίπη. Από επιδημιολογικά στοιχεία εκτιμάται ότι μείωση της LDL χοληστερόλης κατά 10% μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής κατά 20%.Ένα ρόφημα γιαουρτιού εμπλουτισμένο με φυτικές στερόλες, περιέχει την ίδια ποσότητα στερολών με αυτή που έχουν 50 μερίδες μπρόκολο, 150 μήλα ή 425 τομάτες.

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι η καθημερινή κατανάλωση μαργαρινών εμπλουτισμένων με φυτικές στερόλες για μεγάλο χρονικό διάστημα (1 χρόνο) αποτελεί αποτελεσματικό και ασφαλή τρόπο σταθερής ελάττωσης των επιπέδων χοληστερόλης. Σε όλες τις κλινικές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί, κανένα από τα εμπλουτισμένα με φυτικές στερόλες προϊόντα δεν παρουσίασε καμία σημαντική ανεπιθύμητη επίδραση.

πηγη http://vassiamanika.blogspot.gr

0 σχόλια: