ΥΠΟΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΕΛΙΔΑΣ .......

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΣΑΣ Κ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ


ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

Τα λειτουργικά τρόφιμα είναι εκείνα που περιέχουν βιολογικά ενεργά συστατικά που ενισχύουν την υγεία ή μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ασθένειας. Η έννοια γεννήθηκε στην Ιαπωνία την δεκαετία του 1990 από την ανάγκη για βελτίωση της ποιότητας ζωής έτσι ώστε να αυξηθεί το προσδόκιμο επιβίωσης των ανθρώπων. Λειτουργικά χαρακτηρίζονται τα τρόφιμα με τα εξής χαρακτηριστικά:
• Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιολογικά ενεργά συστατικά, είτε εκ φύσεως (π.χ. φρούτα και λαχανικά), είτε επειδή προέρχονται από τρόφιμα που είναι φυσικές πηγές αυτών των συστατικών (π.χ. γιαούρτι).
• Έχουν εμπλουτιστεί με επιπλέον ποσότητα κάποιου βιολογικά ενεργού συστατικού που ήδη περιέχουν φυσικά (π.χ. δημητριακά πρωινού).
• Έχει προστεθεί κάποια ωφέλιμη ουσία που δεν περιέχεται σε αυτά φυσικά (π.χ. γάλα με φυτοστερόλες).
• Έχει αφαιρεθεί κάποια πιθανώς επιβλαβής ουσία (π.χ. τυρί χωρίς χοληστερόλη).

Τα θρεπτικά συστατικά τα οποία που μπορούν να καταστήσουν ένα τρόφιμο λειτουργικό είναι τα μονοακόρεστα και τα ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία προάγουν την υγεία της καρδιάς, το ασβέστιο και η βιταμίνη D τα οποία, ως συστατικά των εμπλουτισμένων γαλακτοκομικών, φαίνεται να οδηγούν σε αύξηση της οστικής πυκνότητας αλλά και σε έλεγχο του σωματικού βάρους, τα προ- και πρεβιοτικά τα οποία βοηθούν στην καλή υγεία του εντέρου και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα καθώς και οι φυτικές ίνες και οι φυτοστερόλες/ στανόλες που σχετίζονται με μείωση της χοληστερόλης.
Τα λειτουργικά τρόφιμα μπορούμε να τα εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή στο πρωινό, τα κυρίως γεύματα και τα ενδιάμεσα μικρογεύματα. Δείτε μερικά παραδείγματα:
• Πρωινό
  1. Μία μερίδα ημίπαχου γαλακτοκομικού εμπλουτισμένο σε ασβέστιο, βιταμίνη D ή προβιοτικά, μία μερίδα δημητριακών ολικής άλεσης και 1 ποτήρι φρεσκοστυμμένου χυμού φρούτων/λαχανικών.
  2. 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης, 1 αβγό βραστό και 1 ποτήρι φρεσκοστυμμένου χυμού φρούτων/λαχανικών.
  3. Μία μερίδα ημίπαχου γαλακτοκομικού με ασβέστιο, βιταμίνη D ή προβιοτικά, 1-2 ψιλοκομμένα φρούτα και μία χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς.
  4. 1 ποτήρι φρεσκοστυμμένου χυμού φρούτων/ λαχανικών, 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης, 1 κγ μαργαρίνη εμπλουτισμένη με στερόλες ή ω-3 και μία μερίδα τυρί με χαμηλά λιπαρά.
• Ενδιάμεσα μικρογεύματα
  1. 1 ημίπαχο γιαούρτι με ασβέστιο, φυτικές στερόλες ή προβιοτικά με ψιλοκομμένα φρούτα.
  2. 1 χούφτα ανάλατοι ξηροί καρποί και 1 ποτήρι φυσικός χυμός φρούτων.
  3. 1 τόστ με ψωμί ολικής άλεσης.
  4. 1 ποτήρι ημίπαχο γάλα με ασβέστιο, φυτικές στερόλες ή προβιοτικά, 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης με μαργαρίνη με φυτικές στερόλες.
• Κυρίως γεύματα
  1. Ένα πιάτο όσπρια ή λαδερά με τυρί χαμηλό σε λιπαρά.
  2. Μια μερίδα κοτόπουλο στήθος/ άπαχο κρέας με πολύχρωμη ωμή σαλάτα με ελαιόλαδο.
  3. Ωμή πολύχρωμη σαλάτα με ελαιόλαδο κρίθινο παξιμάδι και τυρί χαμηλό σε λιπαρά.
  4. Ψητά ψάρια που τρώγονται με το κόκκαλο (γαύρος, σαρδέλα, μαρίδα) με βραστή σαλάτα (μπρόκολο, κουνουπίδι) με ελαιόλαδο.
ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

Τα βιολογικά τρόφιμα είναι προϊόντα βιολογικής γεωργίας κατά την οποία:
• Εφαρμόζονται φυσικές μέθοδοι παραγωγής
• Δε χρησιμοποιούνται συνθετικά λιπάσματα και χημικά φυτοφάρμακα
• Δίνεται έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος, στις συνθήκες εκτροφής και μεταχείρισης των ζώων.

Σπάνια περιέχουν πρόσθετα και είναι συνήθως πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά ενώ στα συμβατικά τρόφιμα είναι πιο πιθανό να περιέχονται υπολείμματα φυτοφαρμάκων ή αντιβιοτικών. Θα πρέπει όμως να λάβουμε υπ’ όψιν το γεγονός ότι όσες μελέτες έχουν γίνει σχετικά με την επίδραση ορισμένων τροφίμων στην υγεία του ανθρώπου (πχ. κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και μείωση του κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου) έχουν γίνει με συμβατικά τρόφιμα. Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρουμε ότι τα βιολογικά τρόφιμα δεν καταναλώνονται ακόμη ευρέως καθώς η υψηλή τιμή τους αποτελεί βασικό αποτρεπτικό παράγοντα για τον μέσο καταναλωτή.

πηγη http://vassiamanika.blogspot.gr

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

Αν σας φάνηκε χρήσιμο καντε like στην σελιδα μας στο facebook και μοιραστείτε το στα κοινωνικά δίκτυα!!! Σας ευχαριστoύμε!!!

0 σχόλια: